Σελίδες

Tι πιστεύουμε

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς:
Μη την εξευτελίζεις.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

FAUX NEWS (we make it up). Ένα ευφυέστατο αμερικανικό σλόγκαν ακριβώς πάνω στην αλήθεια...

 

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ  (Εισαγωγή) 

"Γενικές Διατάξεις: 
Ο παρών Κώδικας εφαρμόζεται επί όλων των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης (Εντύπων και Ηλεκτρονικών, Κρατικών, Ημικρατικών ή Ιδιωτικών κ.ά.) και των λειτουργών των.
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι Λειτουργοί των αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συνεργάζονται με την Επιτροπή κατά τη διεξαγωγή των ερευνών της. Η μη συνεργασία τους συνιστά παραβίαση του παρόντα Κώδικα.
Ο σεβασμός της αλήθειας και του δικαιώματος του πολίτη για αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση αποτελεί υποχρέωση όλων των Μέσων και των λειτουργών των.
Ο σεβασμός του δικαιώματος έκφρασης και του δικαιώματος του δημοσιογράφου για απρόσκοπτη πρόσβαση στις πηγές ειδήσεων και η διαφάνεια είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για ορθή ενημέρωση.
Το ήθος, η αξιοπρέπεια και εντιμότητα, η διαγωγή, η συμπεριφορά και το επαγγελματικό επίπεδο των λειτουργών θα πρέπει να είναι της υψηλότερης δυνατής στάθμης. Οι λειτουργοί των ΜΜΕ αποφεύγουν δημοσιεύματα ή μεταδόσεις ή τη χρήση γλώσσας, που με βάση τις επικρατούσες αντιλήψεις, έχουν χυδαίο ή αισχρό περιεχόμενο. Οι λειτουργοί έχουν δικαίωμα να κρίνουν το έργο συναδέλφων τους, αλλά το πράττουν με σεβασμό στην τιμή και υπόληψή τους και αποφεύγουν προσωπικές επιθέσεις και μειωτικές της προσωπικότητας αναφορές.
 Η Επιτροπή έχει υποχρέωση να προασπίζεται το δικαίωμα της Ελευθερίας Έκφρασης και ειδικότερα την ελευθερία των έντυπων και εκπεμπόντων ΜΜΕ.
Η Επιτροπή αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν παραπόνου δύναται να εξετάσει ισχυρισμούς ότι δημοσιεύματα, μεταδόσεις ή οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη από οποιοδήποτε πρόσωπο συνιστά παραβίαση ή απειλή εναντίον των πιο πάνω ελευθεριών. Εφ’ όσον αποφασίσει την εξέταση του παραπόνου, η Επιτροπή παρέχει στα εμπλεκόμενα μέρη την ευκαιρία να παρουσιάσουν γραπτώς ή προφορικώς τις θέσεις και απόψεις τους. Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι υπάρχει θέμα παραβίασης ή απειλής ως ανωτέρω, δημοσιοποιεί τις διαπιστώσεις της, εκτός εάν ήθελε αποφασίσει διαφορετικά..."

Everybody's Lying

Όταν μιλάμε για δημοσιογραφία, έχουμε στον νου μας ότι υπάρχει και το πρόβλημα της διόγκωσης και του θορύβου. Των πληροφοριών δηλαδή που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι κατασκευασμένες ή φουσκωμένες τόσο πολύ, ώστε έχουν γίνει απολύτως ψευδείς και διακινούνται παράλληλα με τις ακριβείς.
Επίσης άλλο πράγμα είναι ο θόρυβος και άλλο η κατασκευή κρίσιμων και ευρέως επιδραστικών αστικών μύθων. Το να υποστηρίζει κάποιος δημόσια και με βεβαιότητα ότι είδε με τα μάτια του ανύπαρκτα γεγονότα ή άκουσε με τα αυτιά του ανύπαρκτες δηλώσεις, οι δε δημοσιογράφοι να τις διαδίδουν επιπόλαια και αβασάνιστα, αυτό δεν είναι ούτε θόρυβος, ούτε καν παραπληροφόρηση και κιτρινίλα. 
Είναι βαρύτατης μορφής διασπορά ψευδών ειδήσεων, που διαμορφώνουν απόψεις επί βασικών ζητημάτων της ευρυθμίας μιας κοινωνίας και ακόμη βαρύτερα και της λειτουργίας του ίδιου του κράτους.
Είναι κάτι που αποτελεί ένα δυστυχώς συνηθέστατο και καθόλου ασήμαντο χτύπημα, σε αυτό που ονομάζεται συνεπής και έντιμη δημοσιογραφία.

Και βέβαια πρέπει να εξαφανισθεί δια παντός η εποχή, που ως μόνο μέσο για την ενημέρωση μας είχαμε τους μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

Οι ψευδείς ειδήσεις είναι φαινόμενο που ξεκίνησε αμέσως με την γέννηση της εφημερίδας, ως βασικού τρόπου ενημέρωσης, διακίνησης ιδεών, πνευματικής καλλιέργειας και ψυχαγωγίας. Μετά πέρασε στο αγαπημένο από όλους ραδιόφωνο, μετά έγινε φαινόμενο τηλεοπτικό και τέλος, δυστυχώς ξαναπέρασε στις εφημερίδες με σύστημα και αμετανόητη φιλοσοφία.
Οι ψευδείς ειδήσεις παρουσιάζονται ως έγκυρες. 
Οι βασικές αρχές της δημοσιογραφίας έχουν λησμονηθεί.
Η αμφισβήτηση απέναντι σε κάθε είδηση, τόση ώστε οι δημοσιογράφοι να οδηγούνται σε συστηματική έρευνα πριν τη δημοσίευση της είδησης, έχει σχεδόν εκ συστήματος χαθεί.
Η επαλήθευση της κάθε είδησης έχει λησμονηθεί.
Η παρουσίαση όλων των απόψεων παραλείπεται εκ συστήματος.
Η αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων συνήθως λοιδορείται.
Είναι δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου να αναλύει γεγονότα και ειδήσεις, παράλληλα όμως είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ υποχρέωσή του να κάνει σαφή τη διάκριση ανάμεσα στο γεγονός/είδηση και στην προσωπική του ερμηνεία.

Έχουμε από καιρό φθάσει στο σημείο, τα σχόλια, οι εικασίες, οι ισχυρισμοί, τα συμφέροντα και οι απόψεις των δημοσιογράφων και των ιδιοκτητών καναλιών και εφημερίδων έχουν αντικαταστήσει την ενημέρωση. 
Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν διαγράψει από το μυαλό και την συνείδησή τους ότι ασκούν λειτούργημα. Έτσι έχουμε πληθώρα ψευδών ειδήσεων, αδυναμία επαλήθευσης και βρισκόμαστε απέναντι σε ένα ανίκητο τέρας, την Πληροφορία,  και σε ένα βδελυρό θηρίο, την Παραπληροφόρηση.
Το οποίο μάλιστα εφ' όσον δεν μπορούμε να το πολεμήσουμε, το αποδεχόμαστε. Τρομερά επικίνδυνο ζήτημα και πρόβλημα.
(Ευτυχώς στις επάλξεις υπάρχουν ακόμα κάποιοι, ελάχιστοι, δημοσιογράφοι που έχουν ακόμη όραμα και το υπηρετούν. Επιμένουν να αμφισβητούν, να ψάχνουν και να τεκμηριώνουν).

Σε όλα τα κράτη του κόσμου τους προηγούμενους δύο αιώνες έχουν απολυθεί και ποινικά τιμωρηθεί αμέτρητοι δημοσιογράφοι, επειδή διέφθειραν την αλήθεια. 
Εδώ και κάποια χρόνια όμως η ανθρωπότητα έχει φθάσει στον εντελώς αντίθετο πόλο. Κράτη, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες δημοσιογραφικών επιχειρήσεων και δημοσιογράφοι έχουν αποδυθεί σε ένα αγώνα δρόμου, για το ποιος θα πει ή θα γράψει το πιο εντυπωσιακό ψέμμα, ποιος θα κάνει την πιο πειστική παραπλάνηση, που βέβαια υπηρετεί κάποια σκοπιμότητα ή κάποιο συμφέρον.
Το χειρότερο είναι ότι πολλοί έχουν πουληθεί τμηματικά ή συνολικά και υπηρετούν την προπαγάνδα εκείνου που τους έχει εξαγοράσει...
Το πρόβλημα είναι σχεδόν άλυτο σήμερα και έχει γιγαντωθεί με την ύπαρξη και λειτουργία του αμερικανικού κολοσσού, του FOX, που πολλές φορές έχει κατηγορηθεί ότι όχι μόνο δεν ντρέπεται αλλά καυχάται ότι μπορεί να "δημιουργεί" ειδήσεις και έτσι κατορθώνει και στρέφει προς τον σκοταδισμό και την στείρα συντήρηση τεράστια τμήματα του αμερικανικού και κατ' επέκταση του παγκόσμιου πληθυσμού. 
Είναι ο οργανισμός που μετέτρεψε την δημοσιογραφία σε ένα καταγέλαστο τερατούργημα...





7 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ.

    ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ.

    ΜΕ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΣΠΟΥΔΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΒΕΒΑΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tα ψέμματα, και μάλιστα όχι τα συνήθη αλλά τα εξωφρενικά, τα υποβολιμαία και τα πλήρως ασυνείδητα, έχουν ξεφύγει πια και από την ατομική καθημερινότητα και έχουν υιοθετηθεί από τα ίδια τα κράτη στις επίσημες συμπεριφορές τους και την επικοινωνία τους προς τα άλλα κράτη.
    Και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην παραληρηματική συμπεριφορά της Τουρκίας ή άλλων κρατών, όπου η παλιά πλιατσικολογική συμπεριφορά τους έχει αντικατασταθεί από την εξωτερική τους πολιτική.
    Μας είναι αρκετή η συμπεριφορά φιλικών ή συμμαχικών κρατών, όπως της Αμερικής ή της Αγγλίας.

    Για παράδειγμα, διαβάζουμε στις εφημερίδες τα παρακάτω απίστευτα:
    Πολλαπλώς εκτεθειμένοι είναι οι εκπρόσωποι της Αγγλικής κυβέρνησης, που υποστήριξαν ακόμη και ενώπιον της Βουλής των Λόρδων και μάλιστα κατ' επανάληψη, ότι ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου ενεπλάκησαν σε εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, ισχυριζόμενοι παραπέρα, ότι οι Έλληνες γιατροί απέστειλαν στη Μεγάλη Βρετανία νεφρό αγνώστου ατόμου, για να αντικαταστήσει εκείνον ενός Άγγλου που τραυματίσθηκε θανάσιμα στη Ρόδο τον Ιούνιο του 2000!!

    Η διαβόητη υπόθεση του "χαμένου νεφρού" που απασχόλησε για τέταρτη φορά την Ελληνική Δικαιοσύνη (επιβαρύνοντας με τεράστια ποσά τους δυστυχείς Έλληνες φορολογούμενους), μετά από συνεχείς πιέσεις της Αγγλικής κυβέρνησης, αποδείχθηκε ότι ήταν μια "φούσκα", την οποία αναπαρήγαγαν, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στον τουρισμό της Ρόδου, δεκάδες μέσα μαζικής ενημέρωσης της Μεγάλης Βρετανίας.
    Στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη υποβληθεί έκθεση εμπειρογνωμοσύνης της κ. Sabrina Zorbo, διπλωματούχου των βιοϊατρικών επιστημών, δικαστικού εμπειρογνώμονα του Εθνικού Ινστιτούτου Ανακριτικής και Εγκληματολογίας των Βρυξελλών, από την οποία μετά από εξέταση του DNA του νεκρού και άλλων στοιχείων προκύπτει ότι ο νεφρός που είχε αποσταλεί μετά τον θάνατο του Christopher Rochester στη Μεγάλη Βρετανία ήταν πράγματι ο δικός του!!!
    Κλπ, κλπ.
    Άκουσε κανείς καμμιά συγγνώμη;
    Έγινε μήπως καμμιά συζήτηση για κάποια στοιχειώδη αποζημίωση;
    Τίποτα απολύτως.
    Από πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μοναδικά έντιμος δημοσιογράφος Edward R. Murrow έλεγε:
      "Για να είσαι πειστικός πρέπει να είσαι πιστευτός. Για να είσαι πιστευτός πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Για να είσαι αξιόπιστος πρέπει να είσαι αληθινός". Αν σκεφθούμε ότι πέθανε το 65, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι από τότε ήταν έντονο το θέμα της αξιοπιστίας της είδησης.

      Η αμφισβήτηση μιας είδησης έως την επαλήθευσή της θα έπρεπε να είναι η βασική εργασία ενός δημοσιογράφου. Όμως αυτός που πρέπει να αμφισβητεί και να επαληθεύει διαρκώς τις ειδήσεις, είναι ο πολίτης-αναγνώστης! Είναι η μόνη άμυνά μας απέναντι σε μια διαρκώς αυξανόμενη δημοσιογραφία του ψεύδους!

      Διαγραφή
    2. "Hear nothing to apologize?
      Was no discussion on whether some incremental compensation?
      Nothing at all.
      From nowhere."


      It's amazing to me how people are willing to shout loudly and point fingers with sensational accusations yet have no facts with which to base them on. When the truth is finally revealed they disappear quietly into the woodwork. There is a complete lack of integrity and accountability.

      Reminds me of creepy cockroaches that run and hide when the lights are turned on.

      Διαγραφή
    3. When the truth is finally revealed they disappear quietly into the woodwork. There is a complete lack of integrity and accountability.

      Άψογη και όσο πιο πολύ γίνεται εύστοχη αυτή η φράση σου Πατρίσια.
      Συμπυκνώνει μέσα σε 2 σειρές όλη την ηλιθιότητα και το απαράδεκτο εκείνων των ηλιθίων ή πουλημένων, που καθώς είναι πνιγμένοι στο μίσος τους, δεν μπορούν να διακρίνουν ούτε την πιο φανερή αλήθεια.

      Διαγραφή
    4. Δεν μπορούν και όταν μπορούν, δεν θέλουν να διακρίνουν την πραγματικότητα...

      Διαγραφή
  3. Υπέροχα σχόλια.
    Βαθιά και εμπεριστατωμένα.
    Βοηθούν στο να γίνει το άρθρο καλλίτερο και σφαιρικότερο.

    Ευχαριστώ και αν χρειασθεί, θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή