Σελίδες

Tι πιστεύουμε

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς:
Μη την εξευτελίζεις.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων

ΟΕΔΒ

 

  

Στην Αρχική Σελίδα του ΟΕΔΒ  (που κάποια στιγμή θα εξαφανισθεί από τις οθόνες μας και τις μηχανές αναζήτησης) αναγράφεται επί λέξει: 

Ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1937 και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Σκοπός του είναι η έκδοση και η διάθεση των διδακτικών βιβλίων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς και ορισμένων βιβλίων και εντύπων που αφορούν γενικότερα την επιστημονική έρευνα, τη λαϊκή επιμόρφωση και τις ανάγκες άλλων δημοσίων υπηρεσιών.
Η τρέχουσα δραστηριότητα του Οργανισμού αφορά:
  • την παραγωγή ετησίως περίπου 1.200 τίτλων βιβλίων για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε 45.000.000 αντίτυπα, για τα οποία απαιτούνται 16.000 τόνοι χαρτί και χαρτόνι.
  • τη διανομή των βιβλίων σε 1.600 προορισμούς στην Ελλάδα και 600 προορισμούς στο εξωτερικό.
Ο Ο.Ε.Δ.Β. έχει υψηλή παραγωγικότητα με βιβλιοπαραγωγικό κόστος εντυπωσιακά χαμηλό, όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή εκδοτικά δεδομένα (το μέσο κόστος ανά αντίτυπο είναι μικρότερο του 1 €). Απασχολεί 70 μονίμους εργαζόμενους. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ανέρχεται σε περίπου 41.000.000 € ενώ η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε περίπου 26.000.000 € ετησίως.
Από το 2005 για τη διαδικασία παραγωγής των βιβλίων προκηρύσσονται διεθνείς διαγωνισμοί. Η εφαρμογή διαδικασιών διεθνών διαγωνισμών για την προμήθεια χάρτου, την παραγωγή των βιβλίων και τη μεταφορά τους στους προορισμούς έχει πολλαπλά προφανή οφέλη (διαφάνεια διαδικασιών, βέλτιστη διανομή εργασίας, οικονομικότερη και ποιοτικότερη παραγωγή των βιβλίων κ.λ.π.). Με τη θέσπιση αυστηρών προδιαγραφών στους διαγωνισμούς προμήθειας χάρτου και βιβλιοπαραγωγής διασφαλίζεται η βέλτιστη ποιότητα των βιβλίων.
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια κατεβλήθη συστηματική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της λειτουργίας του Ο.Ε.Δ.Β. Αναπτύχθηκε πλήρες μηχανογραφικό-πληροφοριακό σύστημα για όλες τις διαδικασίες του Ο.Ε.Δ.Β., αναβαθμίστηκε η υλικοτεχνική υποδομή του, αναπτύχθηκε διαδικτυακή πύλη και ψηφιακή βιβλιοθήκη, ενώ έχει εκπονηθεί νέο οργανόγραμμα και κανονισμός λειτουργίας του Οργανισμού.
Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας του Ο.Ε.Δ.Β., η μείωση της γραφειοκρατίας και η βελτίωση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών.-

 

Και ερχόμαστε στην τραγική εξέλιξη.

Και βλέπουμε για μία ακόμη φορά την ευκολία, με την οποία κάτι εντυπωσιακά υγιές, και πνευματικά και οργανωτικά και οικονομικά, ρίπτεται στην πυρά και εξαφανίζεται ολοσχερώς ένας θεσμός, ο οποίος έχει παραγάγει εντυπωσιακά αποτελέσματα και έχει προσφέρει καθοριστικά στην ελληνική εκπαίδευση, παρ' όλη την εκ γενετής δυσλειτουργία του ελληνικού κράτους.

Και  διαπιστώνουμε με οδυνηρή έκπληξη ότι με μια επιπόλαιη και αβασάνιστη μονοκοντυλιά υπαγορευμένη από την "τροϊκανική" αναλγησία και ασχετοσύνη, γυρίζουμε πίσω στο 1937, και ρίχνουμε την Εκπαίδευση και την Παιδεία μας βορά στην πιο στυγνή και αδυσώπητη σημερινή ιδιωτική εκμετάλλευση ασυγκρίτως βέβαια χειρότερη από εκείνη του Μεσοπολέμου.  


 

Το τέλος εποχής για τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων γράφτηκε επισήμως το Σάββατο 31 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι με μία τελετή χαιρέτησαν μαθητές και καθηγητές, που τόσα χρόνια κρατούσαν στα χέρια τους τα σχολικά βιβλία με σήμα την κουκουβάγια της σοφίας.

«Σε λίγες ώρες ο Ο.Ε.Δ.Β. (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων) θα αποτελεί παρελθόν, καταργείται οριστικά», είπαν στην ανακοίνωση ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων κ. Μάκης Λυκόπουλος και ο γενικός γραμματέας του κ. Σταύρος Ευσταθόπουλος.
Μετά από 75 χρόνια η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής "πετάει μακριά", γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν έχει θέση στη σύγχρονη μνημονιακή εκπαίδευση. Η μόρφωση θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Το "μέλλον" είναι μόνο το ''ηλεκτρονικό βιβλίο'' και οι "διαδραστικοί πίνακες".

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι μερικοί αφελείς ή ανοήτως εξαπατημένοι πιστεύουν πραγματικά ότι μπορεί να προαχθεί η Παιδεία μόνο με την χρήση του ηλεκτρονικού βιβλίου. Ευτυχώς είναι πολύ λίγοι.
 
"Οι εργαζόμενοι αποχωρούν με πίκρα και ανησυχία για το μέλλον της έκδοσης και διανομής των σχολικών βιβλίων. Ζήσανε τη φετινή χρονιά, την χειρότερη από ιδρύσεως του Ο.Ε.Δ.Β., 
που τα βιβλία στάλθηκαν με τεράστια καθυστέρηση, και που τα λάθη και οι παραλείψεις των ιθυνόντων στοίχησαν εκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες, προάγγελος των όσων πρόκειται να επακολουθήσουν τη φετινή χρονιά, που εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ χειρότερη από κάθε πλευρά.

Οι εργαζόμενοι στον Ο.Ε.Δ.Β. που όλα αυτά τα χρόνια εξέδωσαν και διένειμαν τρία (3) δισεκατομμύρια βιβλία σε εκατομμύρια μαθητές, αποχωρούν περήφανοι για την συμβολή τους στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος (μέσο κόστος κάθε βιβλίου 0,70 €), για την απουσία διαφθοράς και διαπλοκής τους, για το ότι κατόρθωσαν να περισώσουν από τον ιδιωτικό φορέα την ιστορία των σχολικών βιβλίων, δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) πρωτότυπα έργα ζωγραφικής που κοσμούσαν κάποτε τα σχολικά βιβλία (Τσαρούχης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γραμματικόπουλος, Τάσσος κ.λ.π.), τριάντα χιλιάδες (30.000) βιβλία, πολλά σπάνιων εκδόσεων, που αποτελούν πλέον περιουσία του υπουργείου Παιδείας και υπάρχει ιστορική ευθύνη στην πολιτική ηγεσία, για να τα διαφυλάξει και αξιοποιήσει".


               

Θα ήθελα η είδηση (γεγονός πια) και όλα τα παραπάνω να μην είναι καθόλου αληθινά αλλά δυστυχώς είναι.

 

Από τότε που μαθεύτηκαν, κάτι έσπασε μέσα στην καρδιά και στην ψυχή όλων εκείνων, που κράτησαν τα αγαπημένα "δικά μας" βιβλία στα χέρια τους και ξεκίνησαν και πολύ συχνά τελείωσαν τη μόρφωσή τους με αυτά. 

 

Για όλους εμάς τους ανθρώπους των βιβλίων το γεγονός του λουκέτου στον ΟΕΣΒ μέσα σε εποχές πολιτιστικής κατάρρευσης και με όλες τις συνέπειες που ακολουθούν, είναι η χειρότερη συμφορά που μπορούσε να συμβεί.

 

Συμφορά και για εμάς σαν άτομα και για την χώρα μας, που είναι μια μικρή (αναγκαστικά) χώρα, και η οποία το μόνο που έχει να δείξει, να διαδώσει και να ανταλλάξει είναι ο πολιτισμός της.-

 

 

(Η καλλιτεχνική φωτογραφία της κ. Ν. Διαλησμά εκφράζει με αφηρημένη τεχνική και με σαφή τρόπο το τραγικό της υπόθεσης και την προετοιμασία των θηρίων, που σε λίγο θα λυμαίνονται ξανά τον χώρο της Παιδείας και της Σοφίας)

7 σχόλια:

  1. Με πόση ευκολία διαγράφεται σε μιά στιγμή αποδεδειγμένα
    ποιοτική δουλειά. Με πόση ευκολία σ΄αυτή τη χώρα σβήνουν
    κάθε τι που μπορεί να μας κάνει καλύτερους.
    Πόσο εύκολα διαγράφουν, απορρίπτουν, καταστρέφουν...

    Ποτέ μην αφήσεις αμαθείς ανθρώπους να κρίνουν.
    Φωκυλίδης (Γνώμαι, 86)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ μην αφήσεις αμαθείς ανθρώπους να κρίνουν.
      Φωκυλίδης (Γνώμαι, 86)

      Αυτό το ρητό εμπερικλείει τα πάντα Νατάσα.
      Τα πάντα σε σχέση με το τραγικό έγκλημα στον ΟΕΔΒ (με υπεύθυνους τους "συμμάχους" μας κυρίως), και επέκεινα.

      Διαγραφή
  2. Καταρχήν καλημέρα σε όλους.
    Πολύ ενδιαμφέρουσα ανάρτηση Φοίβο.
    Ωραία φωτογραφία Νατάσσα.

    Είναι όντως θλιβερό και για μένα καταστροφικό.
    Θα πω κάποια πράγματα εκτός του τραγικού κλεισίματος του οργανισμού που είναι προφανής.
    Τον Σεπτέμβρη του 2011, όταν άνοιξαν τα σχολεία, και μοιράστηκαν στους μαθητές τα cd's, υπήρξε αντίδραση και το υπουργείο αποφάσισε να τους μοιράσει φωτοτυπίες... με το ανάλογο κόστος βέβαια... (χρηματικά αλλά και προσβλητικά για ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με την σχεδίασή τους και επειδή τα είδα, λόγω επαγγέλματος, τα περισσότερα είχαν ενδιαμφέρον αισθητικά και καλλιτεχνικά)
    Και πάλι φάνηκε η ποιότητά τους, βάζανε μέσον για να έχουν τα βιβλία σε χαρτί, γιατί οι ποσότητες ήταν συγκεκριμένες και τύχαινε να μην φτάνουν για όλα τα παιδιά.

    Αυτήν λοιπόν την κίνηση την ονομάζουν ''εκσυγχρονισμό στην παιδεία''.
    Και αναρωτιέμαι: πόσο εκσυγχρονιστικό είναι ένα παιδί έως 18 ετών να διαβάζει από την οθόνη, που είναι βλαβερό για την υγεία του (ακτινοβολία) καθώς το ''εκπαιδεύουν'' να αναζητεί οτιδήποτε θέλει να διαβάσει στο pc και να ξεχαστεί ο παραδοσιακός και μη βλαβερός τρόπος εκμάθησης αλλά και ψυχαγωγίας.
    Καλή είναι η τεχνολογία αλλά κάποια πράγματα έχουν τον σκοπό τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς την, την (άλλη) Νατάσα.
    Σε καλωσορίζω στο MIND.
    Ωραίο το σχόλιό σου και ο επίλογος σου ακριβέστατος.
    Από τη μια η ακτινοβολία και από την άλλη η αντικειμενική αδυναμία πραγματικής εκμάθησης μέσα από το ψυχρό ηλεκτρονικό φως...

    Ignoti nulla cupido, λέει ο Οβίδιος.
    Δεν είσαι σε θέση να επιθυμείς, αυτό που δεν ξέρεις.
    Άρα το σύστημα για άλλη μια φορά νικά.
    Άρα είσαι ή γίνεσαι ένα ακόμη υπάκουο και τυφλό πιόνι στα χέρια των εχόντων και κατεχόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Φοίβο.
      Καλώς σας βρήκα.

      Συμφωνώ, και νικά ύπουλα...

      Διαγραφή