Σελίδες

Tι πιστεύουμε

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς:
Μη την εξευτελίζεις.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

But the song remains the same




ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ


Το συναίσθημα της κατάφωρης αδικίας και το βίωμα της απρόκλητης και αναιτιολόγητης προσβολής σε όλα τα πεδία αλλά κυρίως στο πεδίο των διαπροσωπικών σχέσεων (μαζί με όσα άλλα σπουδαία και σοβαρά συνεπάγονται, προκαλούν και έλκουν στην σφαίρα της ύπαρξής τους), είναι εμπειρίες που πρέπει πρώτα να τις νοιώσεις στο πετσί σου, για να μπορέσεις μετά να τις περιγράψεις και να τις εκφράσεις σε όλη τους την απευκταία αλλά δυστυχώς τεράστια έκταση.
Είναι η σιωπή μετά το τραγούδι, είναι η στιγμή του κεραυνού, είναι τότε που καταλαβαίνεις ότι το όνειρο χάθηκε.
Είναι οι λέξεις οι μεθυσμένες, οι αδέσποτες και άπιαστες, που μέθυσαν και σένα μέσα στην αναγεννητική κολυμβήθρα του Σιλωάμ και μετά χάθηκαν μέσα στη νύχτα.
Είναι το σιγανό μουρμουρητό του αθώου ανθρώπου, που βλέπει ξαφνικά ότι οι ελπίδες που επένδυσε, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας πύργος θεμελιωμένος πάνω στην άμμο.
Προϋποθέτει, η έκφραση και η περιγραφή τους, την έλλειψη του φόβου τής ολοκληρωτικής συντριβής και την ως εκ θαύματος εξακολουθητικά υπάρχουσα πίστη προς τον άνθρωπο. 
Προϋποθέτει να έχεις ξαστοχήσει από τον εγωισμό σου, και να είσαι ικανός να ξεκλέψεις ψήγματα από την αλήθεια σου.
Προϋποθέτει την ύπαρξη κοινών εμπειριών και αναγκών. Προϋποθέτει τέλος ένωση και επικοινωνία των ψυχών και όχι μια απλή συμμαχία του μυαλού μας. 




Η συντριπτική αδικία και η αδικαιολόγητη προσβολή εκείνων που κάποτε επένδυσαν σε μια υγιή ερωτική σχέση μοιάζουν με ένα τραγούδι παράφωνο, μοιάζουν με μια σειρά ασήμαντων λέξεων που προκάλεσαν σημαντικό κακό, μοιάζουν με λουλούδια που έγιναν δηλητηριώδη αγκάθια.
Είναι πολύ δύσκολο να αξιολογήσουμε ή ακόμη περισσότερο να αποδείξουμε το τεράστιο εύρος των συναισθημάτων που προκαλούν, καθώς και των συνεπειών που επιφέρουν κάτω από απλές, καθημερινές και φυσιολογικές συνθήκες.
Πώς να αξιολογήσεις άλλωστε την συντριπτική διαπίστωση ότι τα στήθη της κοπέλας σου δεν ήταν για σένα ο κήπος της Εδέμ αλλά ο Κρανίου τόπος;
Πώς να αποστεγνώσεις τα δάκρυά σου, όταν βλέπεις τα όνειρά σου να λαμπαδιάζουν, χωρίς τη δική σου θέληση και ευθύνη, σαν τις θαλάσσιες κηδείες των Βίκινγκς; 
Το γεγονός όμως ότι δεν μπορούμε να μετρήσουμε το εύρος και τις συνέπειες της έντονης αδικίας και της προσωπικής μείωσης, δεν τις μικραίνει και δεν τις κάνει ασήμαντες. 
Όλοι ή σχεδόν όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε νοιώσει την απόλυτη αγάπη (η αγάπη δεν χρειάζεται προσδιοριστικό επίθετο μπροστά στη λέξη της, αλλά το βάζω για να είμαι ξεκάθαρος), δηλαδή σχεδόν όλοι έχουμε νοιώσει την αγάπη χωρίς όρους, και αυτό μάς καθορίζει μέχρι το φυσικό τέλος μας.
Επίσης, μας πείθει ότι η απόλυτη αγάπη υπάρχει γύρω μας και είναι αληθινή.
Και αυτή η γνώση γίνεται απότομα η πιο οδυνηρή και καθοριστική εμπειρία, ύστερα από ένα ξαφνικό, αναίτιο και σχεδόν ανόητο χωρισμό. 
Αίφνης αντιλαμβάνεσαι ότι τόσο καιρό δεν οικοδομούσες κάτι αιώνιο, όπως ακράδαντα πίστευες, αλλά σκάρωνες μερικά ευάλωτα χάρτινα φαναράκια. Τα οποία μάλιστα δεν τα τοποθετούσες σε κάποιο ασφαλές μέρος, για να τα κρατήσεις προστατευμένα, αλλά άναβες μέσα τους μεγάλη και επικίνδυνη φωτιά.
Είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα τα μήλα των Εσπερίδων μπορούν να μετατραπούν σε ρόδια των αναστεναγμών.




Για να πούμε και κάτι ευρύτερο, ήδη από τα αρχαία χρόνια προτιμούσαμε πάντοτε τα ξένα ήθη και έθιμα σχετικά με τον εφαρμοσμένο τρόπο ζωής μας (the way of life). Οι σύγχρονοι Έλληνες, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, έχουμε καταντήσει να μισούμε πραγματικά το κάθε τι που έχει σχέση με την ιστορία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τις ελληνικές παραδόσεις, τις μουσικές κλπ. Έτσι υιοθετούμε συμπεριφορές και αποδεχόμαστε θεωρίες, που αλλάζουν τη νοοτροπία μας, και μάς κάνουν να φερόμαστε στις διαπροσωπικές σχέσεις "ευρωπαϊκά" όπως νομίζουμε, στην πραγματικότητα όμως εσφαλμένα, άγαρμπα, προσβλητικά και μερικές φορές με σχιζοειδή τρόπο, πικραίνοντας και μειώνοντας αναίτια το ταίρι μας και προκαλώντας υπερβολικό και περιττό πόνο.
Νοιώθουμε την αδικία και δεχόμαστε την προσβολή περισσότερο, όταν έχουμε επιλέξει να αποδεχθούμε τους ανθρώπους μας, χωρίς πριν να τους κρίνουμε σωστά. 
Και ακόμη περισσότερο, όταν έχουμε προσφέρει αληθινά, χωρίς να είχαμε ποτέ την προσμονή ή την απαίτηση να λάβουμε ανταλλάγματα. 
Όταν τελικά συμβαίνει αυτό, όταν βιώσεις το χάος, δεν είσαι πια ο ίδιος. Οι σκέψεις σου έχουν για πάντα αλλάξει, οι κινήσεις σου έχουν γίνει επιφυλακτικές, και οι γεύσεις σου έχουν για πάντα μολυνθεί από της αχαριστίας την πίκρα, το όξος και την χολή.
Αυτό επισφραγίζει την αρχαία γνώση και αποδεικνύει ότι η πραγματικά σωστή συμπεριφορά δεν χαρίζεται, απλά και μόνο για να αλλάξει την συμπεριφορά και την διάθεση τού άλλου ατόμου απέναντι μας. Χαρίζεται, γιατί εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να την χαρίσουμε και μόνο γι' αυτό. 
Την συνέπειά μας και την σωστή αγωγή και διαγωγή μας την εκφράζουμε ελεύθερα απέναντι στους άλλους, και όταν αυτή  εκφράζεται με αληθινό και πηγαίο τρόπο, επιστρέφει πίσω σ' εμάς συνήθως στο διπλάσιο. 
Σε ατμόσφαιρα όμως απογοήτευσης και αδικίας το θαύμα δεν χωρά πια.
Τα στεγνά χείλη δεν βρίσκουν πια τις γεύσεις και τα αγριεμένα μάτια έχουν χάσει πια τα χρώματα.




Λένε πως ο χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος. 
Και όταν συνοδεύεται από προδοσία, είναι κάτι σαν δολοφονία.
Η λέξη προδοσία, με τον τρόπο που σήμερα την χρησιμοποιούμε, συμβολίζει κάτι εντελώς διαφορετικό από την πραγματική, την αυθεντική παλιά προδοσία. 
'Οπως χρησιμοποιούμε τη λέξη αυτή σήμερα, υποδηλώνει προηγηθέντες όρους, υποδεικνύει συμφωνίες και παζαρέματα: "Θα κάνω αυτή την προδοσία, αν μου δώσεις τόσα". 
"Θα συνεχίσω να καρφώνω, αν συνεχίσεις να με πληρώνεις", κλπ, κλπ. 
Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτές τις εκφράσεις; Έχουν φθάσει να θεωρούνται σαν μια ακόμη εμπορική συμφωνία.
Το θύμα της προδοσίας από την πλευρά του έχει από καιρό πια ξεχάσει την τελευταία φορά που σηκώθηκε από το κρεβάτι του ξεκούραστος.
Οι σκέψεις του, ή πιο σωστά οι αναμνήσεις του, επιστρέφουν συνεχώς και στοιχειώνουν την ζωή του. 
Έρχονται σαν τα αερόβια φαντάσματα στα έργα του Ντίκενς, και σέρνουν με θόρυβο τις αλυσίδες τους, μη τυχόν και δεν τα ακούσει το θύμα.
Ο προδότης λοιπόν έχει γίνει πια ρυθμιστικό πρόσωπο στη δομή και τη λειτουργία των κοινωνιών. 
Η ημέρα του προδότη πρέπει να τιμάται παγκοσμίως από το σύνολο των κατοίκων αυτής της τρίτης πέτρας από τον ήλιο, για να θυμηθούμε λίγο τον Jimi Hendrix.
Η ημέρα μάλιστα του εκ συστήματος και εκ χαρακτήρος προδότη δικαιούται να απολαμβάνει τιμές σε διαπλανητικό πλέον επίπεδο.                 
Στις σχέσεις μας πολλές φορές είναι ολοφάνερο ότι ο κάθε σύντροφος διαπραγματεύεται τις χαρές και τις προσδοκίες που θέλει από τον άλλο, με άλλα λόγια παζαρεύει την αγάπη που θα πάρει από τον σύντροφο με αντίτιμο τη δική του αγάπη. 
Αυτό το συνοθύλευμα λέγεται αγάπη υπό προϋποθέσεις. Αγάπη που τελεί κάτω από διαλυτική αίρεση. 
Είναι η αγάπη-αγοραπωλησία, και απέχει έτη φωτός από την πραγματική.
Ο καθένας καταλαβαίνει ότι στις ανόητες αυτές συμβάσεις οι ουρανοί είναι κλειστοί και η αποστολή του άνθους και του έρωτα δεν μπορεί καν να ξεκινήσει.
Οι διαστάσεις έχουν μικρύνει και το αθάνατο νερό έχει από την αρχή εξατμισθεί.




Όταν η αγάπη που χαρίζουμε είναι η αληθινή, η άνευ όρων, τότε δεν μας ενδιαφέρει το συμφέρον μας αλλά ούτε καν η συμπεριφορά του συντρόφου μας. 
Εμείς αγαπάμε. Το τι κάνει ο άλλος, είναι δική του δουλειά, όπως είπε ο μεγάλος Μενέλαος Λουντέμης.
Δεν αναζητάμε αναγνώριση της προσφοράς μας και δεν επιδιώκουμε ανταλλάγματα. 
Δεν φωνάζει προδοσία το σημάδι του φιλιού. Το αντίθετο μάλιστα.
Όταν υπάρχει γνήσια αγάπη, είμαστε πλήρως συμφιλιωμένοι με τον εαυτό μας, και ζούμε την σχέση μας προσπαθώντας να την κάνουμε όσο πιο όμορφη και πιο γεμάτη γίνεται.
Η εκκωφαντική αδικία και η ψυχοφθόρα προσβολή δεν βρίσκουν χώρο για να αναπτυχθούν ούτε αέρα για να αναπνεύσουν. 
Για την ακρίβεια είναι άγνωστες λέξεις, στα άτομα που είχαν την τύχη ή την εξυπνάδα ή την ωριμότητα να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.
Μόνο η αγάπη αυτού του είδους μπορεί να ερεθίσει το μυαλό μας μέχρι την υπέρβαση.
(Ναι, περίπου σαν εκείνη την "σωτήρια" για την χώρα υπέρβαση, που είχε κάποτε ευαγγελισθεί ο Σαμαράς, αλλά στον δρόμο σύντομα κουράστηκε ή άλλα πράγματα έκανε, που δεν είναι του παρόντος.)
Η ερωτική υπέρβαση γεμίζει το ζευγάρι με έρωτα. Έρωτα πνευματικό αλλά και σαρκικό και μάλιστα μέχρι τελικής πτώσεως. 
Ζεστές καρδιές, ζεστές ψυχές, ζεστά κορμιά, στις ζεστές αγκαλιές τους. 
Και μετά, η παράσταση του έρωτα, ο χορός της χαράς, τα δάκρυα της ευτυχίας, οι φωνούλες της ηδονής, οι πολυπλόκαμοι οργασμοί, ο έρωτας, ναι ο Έρωτας.
Μόνο αυτή η αγάπη μπορεί να πάρει τον θυμό που σου κατατρώει τα σωθικά και να τον μετατρέψει σε λατρεία.
Μόνο αυτή μπορεί να γαληνέψει την φουρτουνιασμένη θάλασσα, που ο καθένας περικλείει στην ψυχή του.
Μόνο αυτή κάνει ξεκάθαρο ότι τίποτα απολύτως δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη μοναξιά και την έλλειψη του συντρόφου που λείπει.
Μόνο αυτή διακηρύσσει ότι τελείωσαν πια οι άδικες και στείρες ανατολές.




Ακόμη περισσότερο, η αληθινή αγάπη μπορεί να μας βοηθήσει να γιατρέψουμε κι εμείς τις δικές μας πληγές. 
Το πλήρες αυτό συναίσθημα δεν αγκαλιάζει μόνο τους άλλους. Κάνει κι εμάς τους ίδιους να εκτιμούμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας. 
Με άλλα λόγια, η αγάπη αποτελεί την πεμπτουσία της ύπαρξής μας.
Με αυτήν μετράμε τα άστρα, και αυτή είναι που μας μαθαίνει να μη φοβόμαστε τη ντροπή και να μη ντρεπόμαστε τον φόβο.
Όλοι μας θέλουμε να είχαμε λιγώτερο άγχος για την σχέση μας, λιγώτερους φόβους, λιγώτερες διαμάχες και σίγουρα βαθιά μέσα μας πραγματικά το έχουμε ανάγκη. 
Ατυχώς όμως, στην πραγματικότητα είναι ελάχιστες οι φορές που επιλέγουμε τη γαλήνη από τον καυγά, την χαρά από τον φόβο, την εμπιστοσύνη από την καχυποψία.
Είμαστε θύματα μιας φιλοσοφικό-κοινωνιολογικής μόδας, που ξεκίνησε από τα πλούσια κράτη του Βορρά. Του Ηθικού Εγωισμού. Η κοινωνιολογική αυτή πραγματικότητα χρησιμοποιεί ως κριτήριο ηθικότητας τη μεγιστοποίηση του αγαθού (καλού), που προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για το ίδιο το υποκείμενο των πράξεων. Δηλαδή χωρίζει τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα. Στο άτομο από τη μια μεριά και όλους τους άλλους από την άλλη. Έτσι το άτομο νομιμοποιείται να κάνει ό,τι θέλει, επιδιώκοντας το ατομικό του συμφέρον και αδιαφορώντας εντελώς για το κοινό καλό.
Έτσι, πολλοί από εμάς με την πτώση ενός φύλλου σκοτώνουν το δέντρο. 
Έτσι, πολλοί από εμάς αντλούν ευχαρίστηση από την εκδίκηση και την ανταπόδοση του κακού. 
Άλλοι πάλι δεν ησυχάζουν, εάν δεν αποδείξουν στους γύρω τους ότι κάνουν λάθος. 
Και άλλοι προσπαθούν εγωιστικά να αυξήσουν την αγάπη τού συντρόφου τους προς αυτούς αποκλείοντάς το από το περιβάλλον του. 
Και μετά από όλα αυτά, έχουμε την θεία αφέλεια ή τον βαρύ εγωισμό να απορούμε και να πικραινόμαστε, επειδή η ζωή μας δεν είναι ευτυχισμένη ή δεν περιλαμβάνει την αγάπη που θα θέλαμε. 
Το μόνο που μπορεί να μας επηρεάσει και να μας κάνει να αναθεωρήσουμε τα βασικά μας πιστεύω, είναι κάτι πραγματικά δυνατό. Όχι κάτι κακό. 
Κάτι απόλυτο και αληθινό. 
Κάτι σαν την αγάπη.
Κάτι που σε διασώζει από τα ταξίδια χωρίς πυξίδα, κάτι που σε εμποδίζει να ανταλλάσσεις πικρά λόγια με ηλεκτρονικούς τοίχους, κάτι που δίνει για πρώτη φορά στα λόγια σου ουσία και στην ζωή σου νόημα.
Η αληθινή αγάπη έχει να κάνει με το σώμα μας αλλά και με την ψυχή μας. 
Η εμμονή της σημερινής κοινωνίας με το σώμα και όχι με το πνεύμα, μας έχει αποξενώσει από αυτό το πανέμορφο συναίσθημα της ατόφιας αγάπης. 
Το μοναδικό αυτό συναίσθημα παραβλέπει τις διαφορές μας, επειδή έχει άλλα πιο σημαντικά για να ασχοληθεί. 
Δεν έχει χρόνο για αμφιβολίες και φθόνο, έχει χρόνο μόνο για δημιουργία. 
Δεν της αρέσει να βάζει όρους και περιορισμούς, αλλά να ενθουσιάζεται από τους ρυθμούς και να εξελίσσεται.
Αγαπώ λοιπόν.
Μια μαγική λέξη πολλών χιλιάδων ετών, με πέντε καθόλου τυχαία γράμματα. 
Α-γ-α-π-ώ.
Αναλύοντας με κάποια ελευθερία, το πρώτο και το τελευταίο γράμμα, το Α και το Ω, δηλώνουν το Άλφα και το Ωμέγα της Ζωής. 
Το δεύτερο, το Γ, υποδηλώνει την αρχή της Γνησιότητας, της Γνησιότητας όλων, έσω και έξω. 
Το τέταρτο, το Π, επισημαίνει και διακηρύσσει την Πίστη για την αγάπη και το μεσαίο Α την Αιωνιότητά της... 





But the song remains the same.
Η αγάπη και η προδοσία πάνε μαζί,
και οι ενοχές σου πονάνε πιο πολύ απ' τη δική μου θλίψη.
Πάντα υπάρχει τέλος στον πόνο,
γιατί όλοι μπορούν να πλεύσουν προς το αντίδοτο. 
Πάντα υπάρχει τέλος στον φόβο,
με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Τώρα που γύρισα πίσω και ξανά-διάβασα το κείμενο,
τάχασα με την αλήθεια του.
Και εγώ ο ψεύτης,
τρόμαξα πολύ.




14 σχόλια:

  1. L’amore è tutto....è tutto ciò che so dell’amore.....l'amore rende liberi di essere se stessi...amare veramente allora è un elemento rivoluzionario nella società dell’usa e getta.......chi ama profondamente non invecchia mai neanche quando ha cent'anni. ...potrà morire di vecchiaia ma morirà giovane....l'amore è l'ala che solleva l'anima verso l'infinito.....l'amore è il principio di tutte le cose.....e quando si ama non si ha più paura di niente......perché l'amore è una forza motrice. Quando l'amore è vero e sincero scavalca le montagne,....la vastità del cielo e del mare. ...nessuna esperienza umana è superiore alla sua forza....l'occhio dell'amore riesce a leggere fra le righe degli attimi fuggenti e la sua energia si irradia ovunque.....si deve amare soltanto per amore...perché è l'amore a dare significato all'esistenza come sale della vita......Mi fermo..e rileggo molte volte e ascolto in silenzio..quello che le tue parole producono come musica dentro di me....e TU sei come un radar che raccoglie emozioni, sentimenti, dettagli ....qui c'è poetica e la tua scrittura la rivendica.....ho un'esplosione al cuore e l'emozione che riga il mio viso...per la prima volta ...da quando ti leggo.... la forza delle tue parole lasciano un segno....parole..che restituiscono ardore all'anima.... che danno senso al percorrere una strada. L'amore è a 360 gradi qui.... contiene tutti i colori che il sentimento prevede ...le tue parole calde , intense, efficaci...e la loro libertà che può permettere di sentire il respiro. .l'anima ..il cuore.. dello scrittore...la tua ricchezza emotiva.. che restituisce ardore all'anima ...le emozioni mi orientano...per capire che l’essenziale è già dentro di noi...come liberare la propria anima
    perché ritorni a casa.......parole vere, sincere...profonde che quando leggi hanno il sapore di un mondo dai ritmi lenti e assaporati, di valori .. di trasparenze di luce...qui c'è Amore.


    Il vero amore contiene l’elemento della gentilezza amorevole...che è la capacità di offrire felicità.....
    per rendere felice una persona bisogna esserci....
    si dovrebbe imparare a guardarla, a parlarle.....
    rendere un’altra persona felice è un’arte che si impara.....
    il secondo elemento che compone il vero amore è la compassione...
    la capacità di togliere il dolore, di trasformarlo nella persona che amiamo.....
    anche in questo caso bisogna praticare il guardare in profondità per riuscire a vedere che tipo di sofferenza ha in sè quella persona......
    spesso avviene che l’altra persona, compresa e sostenuta....
    sarà in grado di affrontare più facilmente le difficoltà della sua vita,....
    perchè sentirà che siete dalla sua parte......
    il terzo elemento è la gioia.....
    il vero amore vi deve portare gioia e felicità....
    non sofferenza giorno dopo giorno.......
    il quarto e ultimo elemento è la libertà.
    se amando sentite di perdere la vostra libertà....
    di non avere più spazio per muovervi,...quello non è vero amore.....
    l'amore non deve implorare e nemmeno pretendere.....
    l'amore deve avere la forza di diventare certezza dentro di sé......
    Allora non è più trascinato.....ma trascina.

    Foivos Legrand questo a mio modesto parere è un CAPOLAVORO.....
    oh che anima e che cuore.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάδια,
      μας έδωσες με ωραίο τρόπο μια ποιητική περιγραφή για το τι είναι η αγάπη, και μετά μάς παρουσίασες με ουσία την περιγραφή των τεσσάρων στοιχείων αυτού του ισχυρότερου από όλα συναισθήματος.
      Μας έδωσες και μερικές δυνατές εικόνες με την πολύχρωμη πέννα σου.

      Καμμιά ψυχαναλυτική έρευνα και συζήτηση για τις επιδράσεις και τις αλληλεπιδράσεις μέσα σε μια γνήσια και δυνατή ερωτική σχέση, δεν μπορεί να αποφύγει το θέμα της αλληλεπίδρασης που αναπτύχθηκε κατά την παιδική ηλικία του κάθε ατόμου με τους γονείς του.
      Η σωστή σχέση εξαρτάται από τις σχέσεις, που είχαν σε μικρή ηλικία οι σύζυγοι με τις οικογένειες, από τις οποίες προήλθαν.
      Οι σχέσεις μεταξύ των γονιών, αλλά και οι αδυναμίες τους, τα ταλέντα τους, οι πεποιθήσεις τους, όπως και οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια, εσωτερικοποιούνται από τα παιδιά.
      Όταν αυτά με την σειρά τους μεγαλώσουν και συνάψουν τις δικές τους ερωτικές σχέσεις, τα αντικείμενα αυτά προβάλλονται στον σύντροφο.
      Επομένως, ο βαθμός επιτυχίας και μακροζωίας μιας ειλικρινούς σχέσης εξαρτάται (μαζί με άλλες αιτίες βέβαια) από τον τρόπο τής ανάπτυξης τού καθενός από τους συντρόφους.

      Καλό είναι να αναφερθούν αυτά, για να μη νομίζουν οι άνθρωποι-γονείς και οι άνθρωποι-τέκνα ότι οι παλιές αμαρτίες και τα λάθη τους πέρασαν, χωρίς να αφήσουν συνέπειες και αγιάτρευτα ψυχικά σημάδια.

      Σ' ευχαριστώ ειλικρινά για τα θερμά σου λόγια.

      Διαγραφή
  2. Οι άνθρωποι χαρίζουν και δέχονται αγάπη με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, αλλά δεν καταλαβαίνουν ποτέ τίποτα από μόνοι τους, σχετικά με την ζημιά που ο εγωισμός ή η επιπολαιότητά τους προκάλεσαν στον άλλο.
    Σπάνια εμφανίζονται άτομα, που έχουν τις σωστές δόσεις εγωισμού και κατανοούν και μετανοούν για την ηθική και ψυχική βλάβη ή καταστροφή που προκάλεσαν.
    Τελικά είναι κουραστικό για τους σωστούς ή λογικούς ή εχέφρονες ανθρώπους, να εξηγούν ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα ανά τους αιώνες.
    Καλό θα ήταν, μετά από τόσες χιλιετίες "πολιτισμού", να υπήρχε μια υπηρεσία, που θα μπορούσε να τιμωρεί τους αρριβίστες, τους εαυτούληδες και τους εκμεταλλευτές του πρώτου και μεγαλύτερου συναισθήματος, δηλαδή της Αγάπης και της ιερότητάς της.

    Καταπληκτική μελέτη - λογοτεχνικό κείμενο.
    Μας αφήνεις άπνοες, όταν αποφασίζεις να γράψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι κρίμα που η προδοσία δεν έχει μουσική υπόκρουση!
      Έχω υπ' όψη μου μουσικές, που θα άφηναν εποχή.
      Τι κρίμα που η διαπεραστική αδικία δεν έχει μουσική συνοδεία!
      Το αιχμηρό αυτό συναίσθημα θα γινόταν δυνατότερο.
      Τι κρίμα που η απρόκλητη ηθική μείωση-προσβολή δεν έχει μουσική ενορχήστρωση!
      Είναι απίστευτα πολλοί, αυτοί που θα ζητούσαν ενορχηστρωτή.

      Ευχαριστώ Άντζι.

      Διαγραφή
  3. “When there is a genuine love, we are fully reconciled with ourselves, and live our relationship trying to make it as beautiful and more full as possible.”
    So true Foivos, what a beautiful piece of work your writing is, as always.

    I believe Love = I love you because you are you, not because of what you give me..
    “I love you” therefore I want to support all that makes you happy regardless of whether or not I am included.
    I found this requires courage to be open and vulnerable….

    I really like the way you stated it Foivos, with the following:
    “In other words, love is the essence of our existence.
    With this counting the stars, and this is what teaches us not to fear the shame and fear not ashamed.”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην πολύ απογοητευτική και σκληρή για τους πολλούς περίοδο που ζούμε, όλα δείχνουν τόσο γκρίζα, τόσο λυπηρά.
      Οικονομική κρίση, παγκόσμιες αλλαγές, ναυάγια κρατών και οικονομιών, βάσανα, δυσκολίες, αδιέξοδα.
      Πώς θα μπορούσε κάποιος να νοιώσει λίγη χαρά;

      Στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να γίνει, μόνο όταν το άτομο δώσει αγάπη.
      Τα άλλα δοσίματα κομίζουν μόνο πρόσκαιρες χαρές.
      Δίνεις αγάπη και δέχεσαι χαρά.
      Είτε ανταμείβεσαι με την αγάπη του άλλου είτε γεμίζεις από χαρά λόγω της αγάπης που έδωσες, χωρίς να χρειάζεσαι ή να απαιτείς ανταλλάγματα.  

      Thank you dear Josephine.

      Διαγραφή
  4. Βαθιά μελαγχολικό στην ξεκάθαρη ματιά του, ακόμα ένα απίστευτο δημιούργημα αισθητικής αρτιότητας και αρμονίας στην γραφή του και το ήθος του...

    Αγάπη, προδοσία, επένδυση και κατάρρευση, όνειρο και ρωγμή, ....
    Μοιάζει όλοι να την νοιώθουμε στο πετσί μας , ένα απειροελάχιστο κλάσμα του δευτερολέπτου , αυτό που γίνεται κάτι σαν μεταίχμιο εποχών , των εποχών την ψυχής μας ...

    Δυστυχώς η ευτυχώς όλα τα θετικά των συναισθημάτων και όχι μόνο, γίνονται αντιληπτά στην στιγμή της αντιφατικότητας , λες και μοιάζουν η ακόμα και συναγωνίζονται το παιχνίδι της σκιάς με το φως, η μήπως του φωτός πάνω στην σκιά που το ίδιο δημιουργεί...

    Το κείμενο τούτο , βαθύ και πολυεπίπεδο , απαιτεί μη αυτονόητες διαδρομές σκέψεων ...από όλους μας !! Μοιάζει με ένα καλαίσθητο ντόμινο, όπου το μαγικό χέρι του συγγραφέα , πυροδοτεί το παραπέρα του νου στο στοχασμό...

    Υπέροχη εργασία, ανεξάντλητο το θέμα ....και κλείνοντας το διάβασμα του , μια ανάγκη σου γίνεται αισθητή στους εγκεφαλικούς , όσο και σε αυτούς του νου του νευρώνες ....να αναλογιστείς , κρατώντας τις λέξεις του...

    Αποτραβιέμαι λοιπόν να σκεφτώ...
    Αποτραβιέμαι να μηρυκάσω νωχελικά τις λέξεις , να βρω και να ξαφνιαστώ από τα νοήματα , να θυμηθώ σε ποια Εποχή της Νεφέλης θα άρμοζαν όμορφα τα συμπεράσματα ...

    Ναι , οι άνθρωποι και αγαπάνε και προδίδουν και προδίδονται και επενδύουν, ξανά και ξανά ...και ξεχνάνε και θυμούνται και χαμογελούν και δακρύζουν ....γιατί απλά ανήκουμε όλοι στην απίστευτη ράτσα των ανθρώπων , αυτή με τα πιο αντιφατικά πάθη και τις πιο ισχυρές απορρέουσες τελικά θεωρίες και στοχασμούς ...Μια φάρα που σχεδόν πάντα τις γκάφες της , τις κάνει φιλοσοφία ...μια φάρα που πάντα ελπίζει , γιατί κατάβαθα καρδιάς και νου, ξέρει πως έχει ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί...

    Παρασύρομαι και γράφω πλεοναστικά . Το θέμα είναι απλό...Γράφεις με ψυχή ζωντανή και πνεύμα δοτικό!!! Υπέροχο κείμενο, θα διαβαστεί ξανά και ξανά και το αξίζει !!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μιλώντας για ανθρώπους,
      κοίτα πάντα αν μπορείς, να μη πληγώνεις τους άλλους με ψεύτικες υποσχέσεις.
      Η αδικία και η μείωση του ανυποψίαστου δεν "τιμά" κανένα άλλον παρά μόνο την τρέλα ή τον εγωισμό σου.
      Κι αυτό επειδή πριν μιλήσεις, δεν σκέφθηκες ότι δεν γεφυρώνονται ποτέ δυο ανόμοιοι κόσμοι.
      Είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο.
      Είναι γραφτό να συγκρούονται πάντα ανελέητα μεταξύ τους.
      Οι ανθρώπινοι χαρακτήρες δεν ζευγαρώνουν χαριτωμένα, όπως οι τροβαδούροι φαντασιώνονται.
      Είναι φορτωμένοι με το ασυμβίβαστο.
      Με ένα σωρό κρυμμένες αντιθέσεις.
      Τα αντίθετα έλκονται στην ζωή αλλά σπανίως ταιριάζουν.
      Ο κανόνας είναι να αντιπαλεύουν ασίγαστα το ένα το άλλο,
      και να συμπλέκονται φυσικά και βίαια τις περισσότερες φορές.
      Η πιο ασθενής και αμυδρή αφορμή είναι αρκετή γι' αυτό.
      Οι σχέσεις αταίριαστων και αντίθετων ατόμων και κοινωνιών δεν ισορροπούν ποτέ και τα ποτάμια των αντιθέσεων δεν αναστρέφονται.
      Μόνιμα είναι σαν να ακροβατούν σε ένα τεντωμένο σχοινί και από κάτω διακρίνουν καθαρά το χάος.

      Ευαγγελία με εντυπωσίασε το πνευματικά ώριμο σχόλιό σου...

      Διαγραφή
    2. ....το λές τόσο παραστατικά , που δεν αντέχω να μην σκεφτώ...

      Να σκεφτώ πως πολλοί είναι εκείνοι , που στην απεγνωσμένη προσπάθεια , να καλύψουν τους φόβους, τις ανασφάλειες και τα κενά του αδηφάγου τους "εγώ" , χρησιμοποιούν αβίαστα τούτο το ιερό συναίσθημα , σαν τίποτε άλλο από μια βολική πατερίτσα , στην αιώνια και συνεχή τους πορεία , να "βρουν" το εγώ τους ..

      Ακριβώς και για αυτό, είναι σοφό να μένεις λίγο μόνος, να μετράς το ίδιο το εγώ σου πριν το μοιραστείς βιασμένα , πειραματιζόμενος με αυτό του άλλου...

      Το τι θέλουμε , το τί αντέχουμε, το τι μας ενοχλεί η μας χαρακώνει, το τι διαθέτουμε για να προσφέρουμε καθώς και το τι θα είχαμε ανάγκη να μας προφέρει μια αγάπη, είναι μόνο μερικά από τα ζητούμενα για ουσιαστική θεώρηση , πριν προφέρουμε το ρήμα...

      "Αγαπώ" , είναι ταυτότητα μοναδιαία , που αντιπροσωπεύει μια απίστευτη κλίμακα δυνάμεων και αδυναμιών μας ...κι ίσως ακριβώς για αυτό στην αλήθεια του, έχει την ικανότητα να σφαλίζει για πάντα το δυναμικό "εγώ" η "εμείς" μας σε μια θετική πορεία η εξέλιξη...

      Είναι τιμή να μας αγαπάνε, μα είναι ανείπωτη δύναμη και αρμονία μας , όταν αγαπάμε εμείς οι ίδιοι...

      ....κι επειδή το θέμα τούτο το έχεις δομήσει καλλίτερα από μεγάλους ψυχολόγους, με την εύληπτη και προσεγμένη γραφή σου...θαρρώ θα άξιζε να το συνεχίσεις με το μοναδικό τρόπο που εσύ ξέρεις ....

      Διαγραφή
  5. Άνθρωπε, ει μεν φίλος πέφυκας, είσελθε χαίρων.
    Εί δε εχθρός και επίβουλος, πόρρω της πύλης ταύτης.
    Σήμερα εμού και αύριον ετέρου και ουδέποτε τινός.

    Πιστέυω ότι πρέπει να αναρτήσεις αυτό το άπειρης σοφίας επίγραμμα, που εγράφετο πάνω από τις εξώθυρες των αρχαίων και των Βυζαντινών (αλλά και σε πολλά σημερινά σπίτια), στην αρχή τού MIND.
    Μαζεύονται πολλά διαμάντια εδώ μέσα και είναι καιρός να προστατευθούν.
    Είναι τόσοι πολλοί οι μακρυχέρηδες...
    Το φάσμα τους φθάνει από βλακώδεις αποτυχημένες κυβερνήσεις μέχρι γραφικούς ατάλαντους που εκδίδουν βιβλία με αδάμαστη μανία και ακάματη εμμονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με μια καμπύλη γραμμή, Ανώνυμε.
      :)
      Με την καμπύλη του χαμόγελου.
      Επειδή το χαμόγελο είναι μια καμπύλη, η οποία με την επανάληψή της, μπορεί να ισιώσει ένα σωρό στραβά πράγματα.

      Άλλωστε ο (διεθνής) Νόμος 2121 έχει πανευρωπαϊκή ισχύ.

      Διαγραφή
    2. Ανάμεσα στα άλλα που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος στην ζωή του, ακόμη και μέσα στην σημερινή ισοπέδωση, "Πρέπει και να επιλέξει, αν θα μείνει άνθρωπος ή θα γίνει νους".
      Τόσο προφητικά το διακήρυξε ο Paul Valéry...

      Keep walkin'...

      Διαγραφή
  6. "Στα τραγούδια που λέγαμ' οι δυο μας οι φωνές χαμηλώσαν
    Χαραγμένη καρδιά στο παγκάκι που μετά την πρόδωσαν
    Μια φορά μου 'χες πει δε μπορεί θα το νοιώσανε κι άλλοι
    Πριν το τέλος πως μοιάζει η σιωπή σαν αγάπη μεγάλη"......όπως λέει και ο Βασίλης....but the song remains the same.....
    Πράγματι οι μεγάλες αγάπες φέρνουν και μεγάλες πίκρες......γιατί άραγε?
    Μήπως τελικά αυτό που λέμε αγάπη έχει παρερμηνευτεί?
    Μήπως αυτό που κυριαρχεί είναι ο εγωισμός?
    Πρέπει να νιώσεις την αληθινη αγάπη, την γνήσια αγάπη για να πιστείς ότι τελικά βρήκες αυτό που τόσα χρόνια έψαχνες, για να γιατρέψεις τις πληγές της προηγούμενης προδοσίας , για να διαπιστώσεις ότι τελικά αυτό που ένιωθες παλιά δεν ήταν αγάπη ...αλλά επιβεβαίωση του εαυτού σου.....

    Αυτό που διαβάσαμε σε αυτό το εξαιρετικό κοινωνιολογικό-ψυχολογικό κείμενο-δοκίμιο
    δεν ήταν τίποτα άλλο από την οδύσσεια της αγάπης,
    ένα μαγευτικό έπος προδοσίας, έρωτα και αγάπης
    το οποίο πιστεύω ακράδαντα και ελπίζω μέσα από την ψυχή μου να διαβάσω την συνέχεια του σε έντυπη μορφή ( if you know what i mean my friend...)
    Φοιβο έχεις τόσα πολλά να μας προσφέρεις μέσα από το γράψιμο σου....μην σταματάς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια ότι λόγω των δυσκολιών τής εποχής μας, οι άνθρωποι ζουν μονίμως μέσα σε ένταση και αυτό οδηγεί σε συγκρούσεις μεταξύ του ζευγαριού.
      Το μεγαλύτερο προσόν στην ερωτική σχέση είναι η υπομονή.
      Πρέπει να κρατάς την ψυχραιμία σου, να διατηρείς τη διαύγειά σου, να μη στρέφεσαι με το παραμικρό σε βάρος του συντρόφου σου, να καταπίνεις την οργή σου και να προσπαθείς να τον χαλαρώσεις.
      Ο εγωισμός, και στις σχέσεις και παντού, κυριαρχεί.
      Η δε αγάπη είναι το πιο παρερμηνευμένο ζήτημα.
      Αγνοούν σχεδόν όλοι ότι η συντροφικότητα είναι το βασικό πράγμα.
      Πρέπει να μοιράζεσαι τα πάντα με τον σύντροφό σου, ακόμη και τις μεταβαλλόμενες γνώμες σου.
      Πρέπει να βλέπεις τον άλλον σαν τον ωραιότερο άνθρωπο του κόσμου, να του δείχνεις την τρυφερότητά σου, να τον φροντίζεις, να εκφράζεις την αγάπη σου με κάθε ευκαιρία.

      Ευχαριστώ Ιωάννα για το ποιητικό θα έλεγα σχόλιο,
      και ναι, σκοπεύω να προχωρήσω το ζήτημα.

      Διαγραφή